Kroppsspråk i projekt – listan

Tillsammans med några kollegor hade vi ett korridorsmöte gällande en bok om kroppsspråk. Vi hade mycket roligt över alla bilder och vi nicka i samförstånd över det vi läste.
Projektledare (inkl jag) brukar vara väldigt verbala och jobba mycket med kroppsspråk. Men har du tänkt på när du gör vad. Ibland  behöver man göra en checklista på sig själv för att inte falla i projektledarfällan ”allt ljus på mig” där man tror sig veta allt och alla förstår och tycker det du gör och säger är rätt.
Tänk på kroppsspråket:
Du gör:
Innebär:
Pekar
Aggressivitet
Suckar
Otålighet, tråkigt, motsättning
Klia ansikte, huvud
Osäkerhet, risktagande
Döljer munnen med en hand
Osäkerhet på vad ord innebär eller känner att det finns oegentligheter/fusk/ohederlig
Luta sig framåt
Intresse, intresserad
Lutar sig tillbaka med händerna bakom huvudet
Överlägsenhet eller självförtroende
Knutna nävar eller korsa armarna
Defensiv
Gnugga händer
Förväntan
Jag känner att jag lutar mig mycket framåt och även står jag nog för rätt mycket kliande i ansikte. Kanske är bra saker att göra som projektledare?
Vad använder du själv för kroppsspråk mot dina projektmedlemmar och intressenter?
—-
Ett påpekande och en justering av ovan. Tabellen ska inte tolkas definitiv och fast. Källan ”Human Resource Skills for the Project Manager” är den bok som belyser ämnet men baseras på forskning från mitten av 90-talet (och även 70-talet!) Det finns bättre forskning. Men det jag inte kan undgå att påstå är att kroppsspråket är en viktig del av kommunikationen med projektdeltagarna. Så tänk på vad du rör, gör och säger. Tack för synpunkten Jonas B.
Rulla till toppen