Vinn tid med felfria projekt. Expertens framgångstips om test.

Ditt utvecklingsprojekt kommer aldrig bli bra om du inte testar ordentligt. Testaren Mats Johansson svarar på frågor varför test och testledning gör projektresultatet felfritt.

”Vad är test för dig?”

Test för mig är att säkerställa kvaliteten så slutanvändare av en produkt slipper obehaget med krånglande system, dåligt användargränssnitt och irritationsmomentet som följer. Kort och gott, nöjda användare.

”Du menar att du ”letar fel i system”?”

Både ja och nej. Fel i system kan uppkomma på så många sätt som ibland är helt omöjliga att förutse. Vad vi kan göra är att försöka säkerställa så inga problem i funktionaliteten visar sig för slutanvändare. Man kan genomföra tester för nästan allt men i slutändan finns det ändå flertalet saker som kan påverka systemet/programmet t.ex. dålig hårdvara i användarnas datorer, dåligt uppdaterade drivrutiner, dålig upplösning på skärmar, nätverk som inte funkar tillfredsställande, databaser som sluta svara etc. Allt detta försöker testare att säkerställa men allt som oftast finns inte tiden till och vissa saker får prioriteras bort.

”Varför är test så populärt nu?”

Orsaken till varför test har blivit mer populärt den senaste tiden tror jag är att fler och fler inser att test faktiskt behövs inom utveckling. För inte så länge sedan sågs nog test mer som en kostnad än som en tillgång men under senare tid har testarnas anseende faktiskt fått sig ett litet uppsving och fler ser faktiskt nyttan med test. Ytterligare en orsak kan faktiskt vara att fler och fler utbildningar, både inom universitetsvärlden och bland privata aktörer som säljer kurser faktiskt behandlar test. Till detta finns det certifieringar som säkerställer att alla jobbar på samma sätt. Test ger inte bara snabb återkoppling till utvecklare som enkelt kan åtgärda problemen utan ger även en värdemätare på hur faktiskt kvaliteten är på produkten. Hur mycket pengar tror du fordonsindustrin har lagt på sina självstyrande bilar? Jag tror nog att test står för en stor del av de enorma summor som investerats.

”Vad behöver man för en lyckad testsatsning?”

Inte för att försvinna in allt för mycket på detaljer så finns det ett par punkter som jag anser bör vara med:

  • Få med test tidigt. Allt för ofta kommer test in i bilden när utvecklingen pågått under lång tid och utvecklare kommer knappt ihåg den kod de skrivit. Finns test med från början så slipper projektet det testskuldsberg som oftast byggts upp och stressen som oftast kommer i slutet av projekt undviks.
  • Ha klara processer. I alla projekt som jag varit delaktig i har det varit lika många olika testprocesser så det finns inget universalrecept. Ibland har inte ens processen implementerats. Försök hitta en process som fungerar för just ditt uppdrag och se till att den efterföljs.
  • Se till att ta reda på vad som krävs av dig som testare/testledare. Det är inte sällan som beställaren kommer med helt orimliga krav som kan bli tidsödande och inte tillför någon nytta.
  • Våga ställa krav. Som testare/testledare får man ofta jobba under svåra förutsättningar. Se till att ställa krav för att kunna säkerställa att din arbetstid maximeras så du kan koncentrera dig på dina avsedda uppgifter istället för att springa runt och ”släcka bränder” och lösa problem som egentligen inte hör till ditt arbete alls

 

(Mats Johansson hittar du här: https://se.linkedin.com/in/mats-johansson-5a523b83 )