Strategier jag tar med mig från Nordic Business Forum 2018 Sweden

Det blev en intressant och bekräftande dag. Nordic Business Forum 2018 Sweden (24 jan) innehöll bra talare som på ett enkelt och pragmatiskt sätt förklarade den nuvarande status för affärsutveckling, ledarskap och innovation.

Anita Krohn Traaseth från Innovation Norway gav oss upplyftande berättelser om hur lean och agilitet fungerar i offentlig sektor. Med visionen ”Easy to use, Easy to love” har Innovation Norway försökt få varje process agil och ledordet förändring har fått en central del. Gillade speciellt berättelsen om hur en offentligt upphandling kunde kortas ner till 36 timmar med hjälp av en hackathonliknande process. Arbetet med ”public innovation” är intressant för framdriften i offentlig sektor

Eric Ries. I böckerna The Lean Startup och The Startup way använder Eric bra storytelling för att förklara hur lean och agila metoder även kan fungera i stora organisationer. Att ha en idé med tillhörande kalkyl innebär inte att du automatiskt kan förutse vad som kommer hända. Så varför fortsätter vi att skapa hockey stick charts när man inte kan förutsätta saker i en långsiktig kalkyl. Vi skapar fortfarande budgetkalkyler när vi vet att de inte går att förutse framtiden. För att ta innovationen framåt ska kundens behov går före våra interna idéer. Att ta innovation framåt handlar om att skapa innovationsansvar, jobba i iterationer och lära sig från misslyckanden. Mer om Eric i Dagens Nyheter

Cheri Tree metod för att förstå en person gör att du på ett enkelt sätt kan skapa rapport. BANK-metoden liknar många andra enkla metoder för att förstå sig själv och andra. Testa själv.

Seth Godin fick mig att inse skillnaden mellan ledarskap och management. I en värld där innovation är central så fungerar inte för mycket management. Förvaltning och hårda processer kräver att man inte ska göra fel. Det gör att innovation har svårt att ta plats. The quality mistake. Som ledare kan du ha fel. Det är genom ”soft skills” som ”real skills” skapas.

Lena Apler delar upp företags anställda i två personligheter: Utvecklare eller administratör. Att bli accepterad som ledare innebär att man gör mer och gör det bättre. Undvik att vara en kontrollfreak som ledare. Du måste älska människor för att vara en riktig ledare. Alla idéer som kommer fram är inte redo för marknaden men se till att spara dem.

Steve Wozniak. Det är uppenbart att tekniker måste prata teknik ibland och gärna tillsammans. Att vara god och att göra gott är centralt för en teknisk person. Och teknik måste vara rolig.

Bra storytelling om förändringsledning @sethgodin #nbfsweden #nbfsweden2018

Ett inlägg delat av Jonas Jaani (@jonasjaani)

Woz on stage. #stevewozniak #apple #techgeek #woz #nbforumsweden #nbforum

Ett inlägg delat av Jonas Jaani (@jonasjaani)

Rulla till toppen