Hem » Förbättra skitsystem. Tips för att skapa mer användbara IT-system

Förbättra skitsystem. Tips för att skapa mer användbara IT-system

Jag tror inte att digitaliseringen kommer att skapa bättre IT-system och ta bort skitsystem. Jag tror inte att digitaliseringen kommer att medföra att våra ”gamla och tråkiga” IT-system kommer att försvinna. Så vad ska vi göra för att underlätta för slutanvändaren?

Min erfarenhet är att användaren måste komma först och vi måste också vara överens om detta i utvecklingsfasen. Det är allt för många utvecklingsprojekt som är teknikdrivna. ”Bara vi installerar verktyget xyz så kan vi göra detta och det här”. Teknik i all ära men med användarupplevelse eller UX (user experience) så skapar vi syfte och mening i användandet av tekniken. Samtidigt så kommer teknik som RPA (Robotic Process Automation) att underlätta för att automatisera repetitiv administration i  våra gamla system. Att hitta balans mellan system och användningen av teknik/system är nyckeln till framgång.

I podden Effekten pratade vi nyligen om skitsystem. Samtidigt komplettera vi avsnittet med att prata om två saker som gör att det blir enklare att utveckla IT-systemet: Processer och UX. Lyssna på poddavsnittet (ca 20 min) och se två korta videos. Jag hoppas du får nytta av tipsen och idéerna.

Skitsystem (från digitaliseringens podcast EFFEKTEN)

 

Lösningen för nyttiga system finns i användningen.

IT avdelnings existens är hotad